BJDream
8 Wrzesień 2010, 01:19.01 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Można już starać się o członkostwo na forum Zanim zechcesz się zarejestrować zapoznaj się z zasadami panującymi na forum. Dziękujemy! ;-)

Wszystkie problemy techniczne proszę zgłaszać do WASTE

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja Chat  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Shoutbox i chat  (Przeczytany 691 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
waste
Administrator
Dollfie fan apprentice

Ja tu tylko sprzątam

« : 19 Wrzesień 2009, 23:15.20 »

Na forum pojawiła się nowa funkcjonalność - shoutbox i chat. Baza wypowiedzi jest ze sobą połączona, publiczny pokój chat'u i shoutbox uzupełniają się, zdanie wypowiedziane w jednym z nich pojawi się na drugim.

Shoutbox - najprostsza możliwa wersja chatu widoczna zawsze podczas czytania forum. Jeśli ktoś nie chce używać to kliknięcie w ikonkę minusa w lewym górnym rogu zwija okienko. Działają znaczniki BBCode. Po kliknięciu w imię w okienku shoutbox'a automatycznie wkleja się ono do okienka wypowiedzi - przydatne jak chcemy komuś odpowiedzieć.

Chat - bardziej rozbudowana wersja. Kliknięcie w link CHAT na górnej belce forum powoduje automatyczne zalogowanie do publicznego pokoju. Można przenieść się do któregoś z zdefiniowanych już pokoi (po jednym na każdy dział forum) albo pogadać z kimś prywatnie. Chat posiada dodatkowy system logowania, następuje ono automatycznie jeśli już jesteśmy zalogowani na forum (jeśli nie to trzeba podać login/hasło, takie samo jak na forum). Możliwa jest sytuacja, w której jesteśmy zalogowani na forum, ale nie na czacie - wtedy nie możemy tam pisać (nadal można jednak pisać na shoutbox). Dopóki nie klikniemy pierwszy raz w link CHAT również nie jesteśmy traktowani jako zalogowani. Na dole strony w polu statystyk jest liczba zalogowanych na czacie wraz z imionami.

Admini i moderatorzy mają prawo usunąć każdą wypowiedź jeśli stwierdzą naruszenie kultury, spamerstwo, bądź z dowolnego znanego im powodu.

Shoutbox i chat powinny się same odświerzać, przynajmniej takie jest założenie (tzn. że jak ktoś coś powie to nie jest potrzebne przeładowanie strony żeby inni mogli to zobaczyć). W praktyce zauważyłem, że czasami różnie z tym bywa. Nie jest jednak tak źle, po pierwszym kontakcie wrażenia mam dobre więc mam nadzieję, że wszystkim się spodoba.
Na wszystkie pytania, problemy etc. odpowiadam w tym wątku.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!