waste
Administrator
Dollfie fan apprentice

Ja tu tylko sprzątam
|
 |
« : 19 Wrzesień 2009, 23:15.20 » |
|
Na forum pojawiła się nowa funkcjonalność - shoutbox i chat. Baza wypowiedzi jest ze sobą połączona, publiczny pokój chat'u i shoutbox uzupełniają się, zdanie wypowiedziane w jednym z nich pojawi się na drugim.
Shoutbox - najprostsza możliwa wersja chatu widoczna zawsze podczas czytania forum. Jeśli ktoś nie chce używać to kliknięcie w ikonkę minusa w lewym górnym rogu zwija okienko. Działają znaczniki BBCode. Po kliknięciu w imię w okienku shoutbox'a automatycznie wkleja się ono do okienka wypowiedzi - przydatne jak chcemy komuś odpowiedzieć.
Chat - bardziej rozbudowana wersja. Kliknięcie w link CHAT na górnej belce forum powoduje automatyczne zalogowanie do publicznego pokoju. Można przenieść się do któregoś z zdefiniowanych już pokoi (po jednym na każdy dział forum) albo pogadać z kimś prywatnie. Chat posiada dodatkowy system logowania, następuje ono automatycznie jeśli już jesteśmy zalogowani na forum (jeśli nie to trzeba podać login/hasło, takie samo jak na forum). Możliwa jest sytuacja, w której jesteśmy zalogowani na forum, ale nie na czacie - wtedy nie możemy tam pisać (nadal można jednak pisać na shoutbox). Dopóki nie klikniemy pierwszy raz w link CHAT również nie jesteśmy traktowani jako zalogowani. Na dole strony w polu statystyk jest liczba zalogowanych na czacie wraz z imionami.
Admini i moderatorzy mają prawo usunąć każdą wypowiedź jeśli stwierdzą naruszenie kultury, spamerstwo, bądź z dowolnego znanego im powodu.
Shoutbox i chat powinny się same odświerzać, przynajmniej takie jest założenie (tzn. że jak ktoś coś powie to nie jest potrzebne przeładowanie strony żeby inni mogli to zobaczyć). W praktyce zauważyłem, że czasami różnie z tym bywa. Nie jest jednak tak źle, po pierwszym kontakcie wrażenia mam dobre więc mam nadzieję, że wszystkim się spodoba. Na wszystkie pytania, problemy etc. odpowiadam w tym wątku.
|